Guerric Ladavid (Soesterberg)

Ik zie een goede toekomst in Andullatietherapie

“Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied“

Biografie

Guerric Ladavid is al jaren gevestigd in Nederland, maar zijn wortels liggen in België.
“Na mijn studie fysiotherapie heb ik een tijd in Frankrijk en België gewerkt,” vertelt hij. “Toen ben ik de liefde van mijn leven tegen gekomen, een Nederlandse. Het duurde niet lang, of we vertrokken naar het Noorden. De liefde heeft mij definitief naar Nederland gebracht.”

Studie
Naar eigen zeggen was het nog een hele stap om aan zijn studie te beginnen. “Ik stond tegen het einde van mijn middelbare schooltijd voor een moeilijke keuze. Ik wilde geneeskunde studeren, en eigenlijk ook gymleraar worden. Na lang nadenken werd het een studie geneeskunde, maar na het eerste jaar miste ik het sportieve element zodanig, dat ik wilde stoppen. Omdat ik altijd al geïnteresseerd was in het menselijk lichaam, zei iemand tegen me: “Waarom wordt je dan geen fysiotherapeut? Ik had werkelijk tot dan toe nog nooit van dit beroep gehoord. Na een middag bij een praktijk te hebben meegelopen, was ik verkocht.”

Diverse doelgroep
“We behandelen in principe alle leeftijden, van baby´s van 3 weken tot ouderen van bijna 100. Het
´gemiddelde´ publiek bestaat echter voornamelijk uit 35-plussers. Deze leeftijdscategorie sport meestal snel tussen de dagelijkse taken van een druk leven door, waardoor ze zich makkelijk kunnen blesseren. De helft van onze patiënten komt voor nek- en lage rugklachten en de andere 50% wordt grofweg verdeeld in sportblessures en ouderen.”
Ladavid zegt zelf vooral geïnteresseerd te zijn in orthopedische klachten. “De biomechanica boeit mij,” legt hij uit. “Ik voel met net een monteur van het menselijk lichaam. Alhoewel het coachen van mensen ook erg leuk is om te doen”.

In de praktijkMijn weg naar Andullatie

Een tijdje terug maakte Ladavid kennis met de Andullatietherapie. “Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. Natuurlijk kijk ik daarvoor ook over de grenzen. In dit geval letterlijk: tijdens een familiebezoek in België vertelde mijn moeder, die net door haar rug was gegaan, dat haar therapeut Andullatietherapie adviseerde. Na een week intensief gebruik te hebben gemaakt van deze therapie, waren haar klachten voor 80% verminderd, terwijl dat bij haar normaal gesproken meerdere weken duurt. Vervolgens heb ik het zelf ook uitgeprobeerd en ben ik me verder gaan verdiepen in deze vorm van therapie”.

Duidelijke afname van klachten
“Eenmaal terug in Nederland heb ik een maand lang het matras op proef gehad in mijn praktijk,” gaat Ladavid verder. “In totaal hebben meer dan 50 patiënten met diverse klachten er toen op gelegen. Wat mij vrijwel meteen duidelijk werd, was dat bij praktisch iedereen een directe afname van de pijnklachten merkbaar was, waardoor het bewegen makkelijker bleek te worden.
Als iemand langdurig pijn ervaart, is zijn alertheid hoger. Deze alertheid (een verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel) kan vaak een belemmering zijn voor herstel. De patiënt is dan angstig om te bewegen. Dit systeem heeft duidelijk een werking daarop, waardoor de patiënt zich beter kan bewegen, en dus sneller herstelt. Voor ons als therapeuten van De Fysio is dit een uitstekende toevoeging aan onze therapieën die we reeds aanbieden.