Andullatie bij Johan Paulissen

Andullatietherapie kan zeker van meerwaarde zijn voor de patiënten in mijn praktijk

“Andullatietherapie biedt vele mogelijkheden”

Biografie

Sinds 2003 is Johan Paulissen praktijkeigenaar van Fysiotherapie en Fysiofitness Schinnen. Van jongs  af aan was hij gefascineerd door het menselijke bewegingsapparaat. Dat hij een opleiding tot fysiotherapeut ging volgen, kwam bij velen dan ook niet als een verrassing. Een jaar geleden werd zijn aandacht getrokken door Andullatietherapie. “Na een demonstratie en de wetenschappelijke onderbouwing raakte ik overtuigd van de meerwaarde van Andullatietherapie voor patiënten in mijn praktijk."

Passie voor bewegen
Johan rondde zijn studie kinesitherapie en motorische revalidatie met succes af in 1999 aan de Katholieke universiteit Leuven, in België. “Toen ik zelf nog intensief voetbalde en wel eens bij de fysiotherapeut kwam met een sportblessure werd mijn aandacht altijd getrokken door de posters van het spiersysteem en het skelet die daar hingen. Het was dus min of meer vanzelf sprekend dat ik fysiotherapie ging studeren. Die passie voor het menselijk lichaam ben ik nooit kwijtgeraakt. Het leren begrijpen, sturen, begeleiden en verbeteren van het bewegend functioneren in al haar facetten is en zal altijd mijn uitdaging blijven.”

Specialisaties
“Na mijn studie heb ik een post-universitaire opleiding master of Science aan de Vrije Universiteit Brussel gevolgd. Ik combineerde dit met parttime werken in België en Duitsland om zo het geleerde direct in de praktijk te kunnen brengen. Vervolgens heb ik in 2003 een bestaande praktijk overgenomen. Die heb ik de afgelopen tien jaar uitgebouwd tot mijn huidige praktijk in Schinnen. Hier werk ik samen met mijn collega Michelle Verbeek. Zij is fysiotherapeut, oedeemtherapeut, gecertificeerd romp balans trainer en oncologisch fysiotherapeut in opleiding. Mijn specialisaties zijn: manuele therapie, echodiagnostiek, medical taping, gecertificeerd romp balans trainer en begeleiding tijdens Fysiofitness.”

In de praktijkMijn weg naar Andullatie

Een jaar geleden las Johan in een krant over Andullatietherapie. Na een demonstratie en uitleg tijdens een bijeenkomst van Fydee was hij overtuigd: “Andullatietherapie kan zeker van meerwaarde zijn voor de patiënten in mijn praktijk. Het biedt kansen aan mensen die nu niet in staat zijn om aan hun fysieke belastbaarheid te werken omdat ze te veel pijn hebben of een gebrek aan energie. Tevens kan het gebruikt worden in een acute fase waar de pijn op de voorgrond treedt en de spierspanningen te groot zijn om manuele therapie toe te passen.”

Sneller herstellen
Johan ziet nog meer mogelijkheden: “Ook na een intensieve fysieke training of na een stressvolle periode kan deze therapie bijdragen aan een optimaal herstel en revitalisering. Tenslotte zijn er natuurlijk ook de chronische pijn patiënten die nu hun levenskwaliteit handhaven door het gebruik van medicatie. Het is mijn uitdaging om voor deze patiënten de oplossing te vinden voor een pijnvrijer leven met minder medicatie. Andullatie kan daaraan bijdragen.”

Levenskwaliteit vergroten
“Dus zowel in preventieve als curatieve zin liggen er aanknopingspunten voor Andullatietherapie. Samen met de expertise van de fysiotherapeut, de specialist in beweging, kan dit de levenskwaliteit van heel wat mensen vergroten: leven is immers bewegen."